Peter Forsberg

När de flesta pratar om kända hockeyspelare brukar Peter Forsberg, eller “Foppa”, vara ett av de första namnen som dyker upp. Han föddes den 20:e juli 1973 i Domsjö vilket ligger i Örnsköldsviks kommun. Foppa började åka skridskor redan vid 5-årsåldern och deltog i flera sporter, förutom ishockey spelade han även fotboll samt utövade längdskidåkning och friidrott. Dock var det hockeyn som han fastnade för. Han bestämde sig för att fortsätta med sporten och började på hockeygymnasiet efter grundskolan.

Forsberg gjorde sin debut år 1990 som 16-åring när han spelade i Allsvenskan med Modo Hockey’s A-lag. Matchen spelades mot Huddinge IK och han utmärkte sig direkt. Samma år debuterade han dessutom i Elitserien mot HV71. Förutom att han deltog i Elitserien blev Forsberg utvald till att delta flera gånger i NHL, han spelade med en rad olika amerikanska ishockeylag. Hans karriär fortsatte fram till 2011 då han valde att hänga upp sina skridskor. Dock fortsatte han att arbeta inom sporten som bland annat biträdande General Manager i samma organisation som han startade i, Modo Hockeys organisation.

Förutom ishockeyn har Forsberg haft ett antal engagemang. Han spelade bland annat fotboll som mittfältare i Domsjö IF fram till han fyllde 16 år. Trots att han sysslat med mer än bara deltagit i sporter har de flesta engagemangen något med sport att göra. Det är dock inte alltid ishockey. Forsberg deltog till exempel i Datscha Fleet Race år 2015. Det är en typ av kappseglingstävling där Foppas lag tog tredjeplatsen vilket anses vara väldigt bra resultat med tanke på att det var hans debut inom sporten.

Mats Sundin

Mats Sundin föddes i Bromma den 13:e februari 1971. År 1986 var han med och vann TV-pucken för Stockholm. Därefter spelade han för Djurgården IF tills han bestämde sig i slutet av 80-talet/början av 90-talet för att ge sig iväg till NHL. Det märktes snabbt att han var en lovande talang och blev den första personen från Europa att väljas som nummer ett på NHL-draften år 1989. Den första säsongen han deltog i NHL var han endast 19 år gammal och han spelade för Quebec Nordiques, en hockeyklubb i Kanada. Säsongen 1990/91 slutade med att han gjorde 23 mål och assisterade 36 under 80 matcher. Det gjorde Sundin till den yngste svensken att någonsin göra mål i NHL. Efter fyra säsonger i Quebec Nordiques var Sundin med om ett byte och började då spela för Toronto Maple Leafs där han senare blev utsedd till lagkapten.

Ishockeykarriären fortsatte och år 2007 gjorde Sundin sitt 390:e mål för Maple Leafs och blev därmed utsedd till klubbens bästa poänggörare och målskytt genom tiderna. Mats valde att avsluta sin karriär som professionell hockeyspelare den 30:e september 2009.