Innan du börjar spelar är det bra om du känner till hur en hockeymatch är upplagd. Det är dock något du kommer lära dig eftersom. Vanligtvis är en match uppdelad i tre perioder där varje period varar 20 minuter. Mellan varje period är det en 15-minuters paus och lagen byter planhalva. Varje match ska spelas med så kallad effektiv speltid, ifall pucken inte är spelbar ska alltså tiden pausas. Det är möjligt för varje lag att ta en timeout på 30 sekunder under varje match, i förbindelse med spelstopp.

Skulle pucken gå sönder måste matchen stoppas direkt, detsamma gäller dock inte ifall en spelares klubba skulle gå sönder. Det är finns också en regel om att pucken måste vara i rörelse hela tiden och skulle en spelare vägra att föra den framåt ska spelet stoppas.

Laget med flest mål vinner matchen, men skulle det bli oavgjort avgörs det med en övertid. Det första laget som gör ett mål under denna tid vinner. Hur lång övertiden är varierar beroende på om det är en turnering som spelas eller någon annan typ av hockeymatch. Under övertiden spelar endast fyra av fem utespelare plus målvakten.

En hockeymatch har sammanlagt fyra domare, två