Enkelt förklarat är ishockey, eller hockey, en lagsport som är väldigt fartfylld och som spelas på is. Varje spelare använder sig av skridskor, en hockeyklubba, och hjälm samt annat skydd. Målet med sporten är att skjuta in pucken i motståndarens mål. Reglerna i sporten varierar lite beroende på var den spelas och vem som spelar. För ungdomar är reglerna lite snällare, de är till exempel inte tillåtet med tacklingar. För vuxna däremot är kroppstacklingar tillåtna så länge det är mot personen som har pucken. Skulle du vilja lära dig hur hockey spelas och vad som gäller finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Dessa saker är allt från hur rinken ska se ut till vilken utrustning som passar dig bäst. Självklart är själva reglerna för matcherna också väldigt viktiga.

Rinken

Idag är det möjligt att träna och spela hockey både utomhus och inomhus. Vill du endast spela på skojs skull kan du spela i stort sett var du vill så länge du sätter upp gränser för hur stor planen ska vara. Du kan alltså spela på en frusen sjö eller liknande. Vill du däremot spela “på riktigt” måste du ta dig till en utomhusrink eller en ishall. Storleken på rinken brukar vara 60 gånger 25-30 meter i Sverige vilket är lite större jämfört med spelplanen för andra sporter. Storleken på rinken kan variera med ett par meter vid vissa matcher och vilket land sporten spelas i. NHL-matcherna spelas till exempel i rinkar som är 61 meter långa och 26 meter breda.

En riktigt ishockeyrink är dessutom omringad av plexiglas eller hård plast som sträcker sig upp till två meter uppåt för att skydda åskådare mot pucken ifall den skulle flyga iväg. Isen på planen är dessutom markerad med zoner och linjer. Det brukar finnas nio nedsläppspunkter där pucken får släppas ner efter ett stopp i matchen. Fyra av dessa punkter är markerade i större cirklar i försvars/anfallszonen sex meter från icinglinjerna och de resterande punkter består av fyra små röda markeringar vid den neutrala zonen som finns vid mitten av planen. Den sista punkten är markerad i blått och finns i mitten av rinken. Det kan vara svårt att förstå var markeringarna finns utan att se en bild på det eller besöka en rink.

Andra markeringar som finns är de framför varje mål. Det finns som sagt två mål, ett för varje lag, det sitter vanligtvis fast i isen men med ett för stort motstånd kan de flyttas. Framför varje mål finns det en ljusblå halvcirkel vilket är det område som målvakten får ta tag i pucken med handen/handsken. Alla utespelare får åka igenom området så länge de inte stör spelet eller knuffar i målvakten, vilket leder till straff eller utvisning.