Färjestad BK

Färjestad BK är en idrottsförening som bildades 1932. Idrottsföreningen befinner sig i Karlstad och räknas till en av de bästa i Sverige. Klubben fokuserade främst på bandy och spelade i den högsta divisionen i Sverige under säsongerna 1937 samt 1941. Klubben lade till ishockey i programmet 1941 där laget deltog i den första Värmlandsserien. Hockeyn lades dock ner 1947 på grund av ekonomin och brist på intresse för sporten. Det ändras dock 1956 då ishockeyn än en gång återupptogs på programmet.

Klubben kvalificerade sig för den första upplagan av Elitserien år 1974/75. Sedan dess har de hållit sig kvar inom serien och tagit sig till finalen ett antal gånger. De har tagit SM-silver 11 gånger, SM-guld 9 gånger och blivit utsedda till mästare 10 gånger.

Modo Hockey

Modo Hockeyklubb är en ishockeyklubb som grundades 1921 då som Alfredshems IK. De bytte dock namn till MoDo AIK som senare blev Modo HK, eller Modo Hockey. Ishockeylaget har spelat i över 50 säsonger i Sveriges högsta division, de har spelat i sammanlagt 6 mästerskapsfinaler och tagit hem både guld och silver.

Förutom herrlaget har Modo Hockey ett juniorlag och ett damlag där båda har tagit sig relativt långt i sporten och dragit hem både guld och silver. Juniorverksamheten var dessutom med och fostrade ett antal spelare som senare kom till att spela i NHL. Ett exempel på dessa spelare är bland annat Peter Forsberg, Niklas Sundström, Markus Näslund och tvillingarna Henrik och Daniel Sedin.

Modo Hockey är samarbetar dessutom med Örnsköldsviks kommun där de driver en ishockeyutbildning på gymnasienivå. Utbildningen var från början endast öppen för killar men sedan 2007/2008 kan även tjejer delta i programmet.