Brynäs IF är en idrottsförening som bildades 12 maj 1912 i Gävle. I början hade föreningen idrottarna simning, friidrott, vattenpolo, fotboll och bandy. Bandyn lades dock ner efter några år och de tog istället in ishockeyn år 1939.

Ishockeylaget hade sin debut i hockeyallsvenskan vilket är en av Sveriges högsta divisioner, under säsongen 1943/44. De var det första laget utanför Mälarregionen och Stockholm som deltog i divisionen. Efter debuten har laget varit tillbaka, åkt ur och till och med vunnit SM-guld en säsong.

Brynäs IF blev den första ishockeyklubben i världen att samarbeta med Unicef den 20 november år 2013 fram till 2018. Klubben fick år 2014 Gävle kommun som huvudpartner för de följande fem säsongerna. Detta samarbete innebar bland annat att kommunen köpte upp namnrättigheterna för arenan och gav den ett nytt namn, Gävlerinken Arena. En annan del som förändrades i samarbetet var att kommunen började betala klubben för att spela med matchtröjor som var helt reklamfria.

Efter Djurgården är Brynäs IF det lag som vunnit SM näst flest gånger. De har sammanlagt tagit 13 titlar sedan debuten och är tillsammans med Färjestad BK laget som spelat flest antal säsonger.