Börje Salming föddes i april 1951 i en liten by utanför Torne träsk i Norrbottens län. Han började sin karriär i Kiruna där han spelade fram tills att Brynäs IF värvade honom. I Brynäs spelade han tillsammans med sin äldre bror och blev utsedd till svensk mästare två år i rad. År 1973 värvades Salming till NHL där han stannade kvar i sammanlagt 17 år; 16 av dessa år spelade han tillsammans med Toronto Maple Leafs och under ett år spelade han med Detroit Red Wings.

Efter sina år i NHL och efter att han återvänt till Sverige spelade Salming i AIK under en period. Han bosatte sig i Vaxholm där han startade en affärsverksamhet. Han har idag verksamheter som har med alkohol att göra, samt underkläder och ishockeyprodukter som är kallade efter honom. Samling har dessutom skrivit en självbiografi som handlar om hans liv och NHL-karriär.

År 1996 blev Samling den första svenska ishockeyspelaren som blev invald till Hockey Hall of Fame vilket är ett museum som fokuserar på kända och betydelsefulla personer inom ishockeyn. Två år senare blev han dessutom invald i Internationella Ishockeyförbundets Hall of Fame.

1998 blev Samling framröstad till en av de 100 bästa spelarna av en kommitté från tidningen The Hockey News. Han hamnade på plats 74 och var den enda svenska spelaren som fick sig en plats på listan. 10 år senare, i samband med Internationella ishockeyförbundets 100-årsjubileum blev han utsedd till en av de sex största spelarna under de senaste 100 åren.